Bloggen

float like a butterfly sting like a bee

Vaknar till nyheten att Muhammad Ali är död.

Det är många stora och välkända personligheter som har gått bort under våren 2016. Framför allt starka kulturprofiler som jag vuxit upp med och som varit naturliga delar av tillvaron även om de kanske inte varit så viktiga just för mig personligen. David Bowie, Prince, Umberto Eco, Bodil Malmsten, Alan Rickman, Freddie Wadling ... och precis innan årsskiftet Lemmy Kilmister.

Idag är det Muhammad Ali, och någonstans berör det extra mycket. Alla som har känt mig länge vet att jag inte alltid har varit en sportnörd, även om jag redan tidigt satt med pappa och tittade på Premier League-matcher på lördagseftermiddagarna och framför allt gillade allt det där runt omkring. Läktarsången, arga tränare, engagerade supportrar.

Citatet med fjärilen och biet hörde jag första gången när jag som fjorton-femtonåring lyssnade på Siouxsie and the Banshees' The Lord's Prayer:

He floats like a butterfly,
stings like a bee
Floats like a butterfly but he
stings like a bee

Raderna fastnade för att de skilde sig från resten som mest lekte med kristna och populärkulturella referenser, bitar av myter och sagor. Och sedan tittade jag på gamla klipp från träning och matcher, och då förstod jag precis. Float like a butterfly, sting like a bee. Den som har sett och förstår vet exakt vad jag menar, den som vill förstå men kanske inte har sett tillräckligt kan titta igen. Den som inte vill tänker jag just idag inte ens försöka förklara för.

Muhammad Ali är så väldokumenterad. Rumble in the Jungle, Thrilla in Manilla, intervjuer, matcher, träningssekvenser. Full av energi, av citat. Döden och förgängligheten nafsar oss alltid i hälarna, men kontrasten mellan den unga kaxiga Muhammad Ali, killen som lät motståndarna slå sig trötta på honom, som vägrade tjänstgöra i amerikanska armén under Vietnam-kriget, som hade så snabba lätta fötter och tunga blixtsnabba slag, som hade mycket attityd och stolthet, som avslutade sin karriär med ett matchfacit på 56-5, och den parkinsonsjuka åldrade Ali är så hjärtskärande stor.

Muhammad Ali var en legend och ikon redan som 25-åring. Han har visat generation efter generation att boxning kan vara vackert, och många av hans oneliners om mental och fysisk styrka har gått till historien:

If my mind can conceive it, and my heart can believe it — then I can achieve it.

fotboll, förening, förbrödning
Längtar bort
 

Kommentarer

Inga kommentarer än. Var den första att lämna en kommentar
Guest
lördag, 06 juni 2020