Bloggen

Igår och för trettio år sedan

Igår föll domen mot medlemmarna i Pussy Riot, något som uppmärksammats och kommenterats långt upp på ledarsidorna i svensk media.

På kort tid har fallet fått enorm internationell uppmärksamhet, många privatpersoner på Facebook delar uppmaningar om att släppa de numera dömda kvinnorna, kändisar har engagerat sig, media bevakar och kommenterar, det har förekommit demonstrationer i flera länder, regeringsrepresentanter har uttalat sig.

Som medlem i Svenska PEN uppskattade jag det anförande som Svenska PEN's internationella sekreterare höll utanför ryska ambassaden igår och som finns att läsa på organisationens fb-sida https://www.facebook.com/svenskapen/posts/370423409697150

Ur svensk synvinkel kan det också vara intressant att jämföra hur en snarlik handling bemöts i två olika länder, vid två olika tidpunkter. För trettio år sedan spelade Ebba Grön in en version av Häng gud i en svensk kyrka ( enligt vissa källor Uppsala domkyrka, men det kan jag låta vara osagt ). Joakim Thåström spelar på kyrkorgeln och sjunger den kyrko- och samhällskritiska texten, de andra två medlemmarna går runt i kyrkolokalen och ställer sig sedan också vid orgeln. Denna filmsekvens är en del av dokumentärfilmen Ebba - the Movie, som gick upp på svenska biografer 1982.

Samma slags handling som i dagens Ryssland bestraffas med ett halvårs häktning, en märklig rättegång och två års fängelse, var för trettio år sedan i Sverige en del av en film som gick upp på landets biografer, distribuerades av Svenska Filminstitutet och sändes i SVT.

Detta är bara ett litet ( jag tror att youtube-klippet från filmen är ca 1,40 långt ) och för Sverige näraliggande exempel. I övrigt finns det hur många band och enskilda musiker som helst i Sverige och övriga västvärlden som genom åren har uttryckt kraftig kritik mot politiska, religiösa, ekonomiska och symboliska maktinstanser, väckt debatt och rivit upp känslor, utan att riskera statens repressalier, eftersom tanken, ordet och konstnärliga uttryck är fria så länge de inte är kränkande mot en specifik grupp eller innehåller rena personangrepp, och yttrandefrihet är en demokratisk grundförutsättning.

Juryjobbat idag
Värdesättning och gränser ( ett augustilöfte )
 

Kommentarer

Inga kommentarer än. Var den första att lämna en kommentar
Guest
onsdag, 21 april 2021