Bloggen

Inte en enda gång hörde jag någon som sa det är omöjligt

"Att vara professionell kulturskapare i Östergötland" var temat för gårdagens kulturdialog. Förutsättningar utgångspunkten för det scensamtal som jag själv satt med i.

Trots att villkoren är så kärva som de ändå är för många inom kultursektorn så finns det otroligt mycket energi, stolthet och konstruktiva idéer. Inte en enda gång hörde jag någon som sa det är omöjligt - det går inte. Tvärtom. Kanske beror det på att det ligger så mycket passion i botten hos var och en som har satsat på ett skapande yrke, kanske på att man har vant sig vid att inte ta något för givet och lärt sig att se möjligheterna snarare än hindren för att överhuvudtaget komma någon vart.

Även om scenkonstnärernas vardag ser helt annorlunda ut än författarens, musikerns ser annorlunda ut än filmskaparens, bildkonstnärens annorlunda än museichefens så finns samma behov i botten. Önskan efter resurser i form av pengar eller tid, praktiska stödfunktioner, mötesplatser och infrastrukturer, ökade kunskaper hos de som sätter ramarna för verksamheten.

Så länge man har hopp och brinnande vilja, tror jag att man kan må ganska bra som människa. Ibland behöver man påminnas om det.

Rent ekonomiskt finns det ingen anledning för mig att fortsätta skriva. Jag har ett heltidsjobb, kan betala för det jag behöver med min "vanliga" lön.

Däremot behöver jag skriva för att det gör mig lycklig. Det är roligt och meningsfullt, ger mig styrka och energi. Det utvecklar och utmanar mig.

Det där sista sa jag aldrig igår - jag pratade om behovet av delaktighet och att inte bli marginaliserad, om de skeva försörjningsvillkoren och känslan av att man ibland borde vara tacksam för att man överhuvudtaget blir utgiven, men inte om lyckan i själva processen.

Det ångrar jag nu i efterhand, för det är lyckan, passionen och känslan av meningsfullhet som gör att man fortsätter att se möjligheter framför hinder, lösningar hellre än låsningar. Trots allt.

Upplevelsekompensation
"Det var for bra til å være sant."
 

Kommentarer

Inga kommentarer än. Var den första att lämna en kommentar
Guest
tisdag, 11 augusti 2020