Bloggen

Lucia och musikhjälpen

Sprang genom mörkret tidigt på luciamorgonen igår. Mötte tre berusade killar som ropade "kom igen!" och "bra jobbat!" när jag löpte förbi, lite längre bort en ensam ung man med balaklavahjälm trots att det var plusgrader och nästan vårvindar. I fönstren trekantsljusstakar och stjärnor, i hörlurarna Musikhjälpen, där en inbjuden barnmorska pratade om årets tema, "Alla tjejer har rätt att överleva sin graviditet".

Tänkte på debatten som har varit omkring luciafirandet i förskolor och skolor. Om fotoförbud eller inte. Om barnen ska få vara tomtar och pepparkaksgubbar eller inte. Tänkte på luciatävlingar och omröstningar, på skönhetsideal och könsroller. På att tjejer i åldern 15-20 år löper störst risk att dö i samband med sin graviditet, särskilt om de lever i fattiga länder, framför allt söder om Sahara eller i Sydasien. På att plasthandskar, stetoskop eller en cykel till en barnmorska på landsbygden kan vara skillnaden mellan liv och död för en ung kvinna. På att jag aldrig själv hade överlevt varken min graviditet eller min förlossning i ett land utan fungerande mödra- och akutsjukvård.

På många sätt blir världen ständigt mindre - mer avancerad teknik får avstånden mellan människor och länder att krympa. På andra sätt växer avstånden. Det som är stora problem på en plats finns knappt i medvetandet hos människor på en annan. Att en 15-årig förstföderska dör av en infektion för att det inte fanns sterila handskar till den som hjälpte henne vid förlossningen, att vuxna människor näthatar en rektor för att barnen inte får vara tomtar eller pepparkaksgubbar i skolans luciatåg.

Under gårdagen passerade den insamlade summan i årets Musikhjälpen 10 miljoner kronor, i skrivande minut är summan 10.781.914 kronor. Pengar som kommer att kunna gå till fler barnmorskor, medicinsk utrustning, läkemedel, information och utbildning, transportmedel och annat som ökar chanserna för kvinnor i låginkomstländer att överleva sina graviditeter. Och en kort stund möter den värld som rent tekniskt blir allt mindre den värld som präglas av växande klyftor och socioekonomiskt avstånd.

Lördag, söndag och önskelista till tomten
Vad göra av all frihet?
 

Kommentarer

Inga kommentarer än. Var den första att lämna en kommentar
Guest
lördag, 21 september 2019