Bloggen

"vi", "dom" och svansen som viftar igång hela hunden

Coronaviruset skrämmer. Det ger dödsångest, skapar panik, stänger ner, skärmar av. Det påverkar enskilda människor, företag, myndigheter, nationer och världsekonomin.

Corona slår mot västvärlden. Mot Sverige, Europa, USA, likväl som mot Asien och Mellanöstern. Vi ser städer i norra Italien ligga helt öde, vi ser konserter, idrottsevenemang och mässor ställas in, vi ser skolor och arbetsplatser stänga, människor hamstra mat och munskydd.

Corona tar krisen hem till oss, in till våra arbetsplatser, våra butiker, våra turistmål, våra sovrum.

Samtidigt som både coronaviruset och coronapaniken sprider sig pågår en humanitär katastrof i Syrien och människor försöker desperat ta sig över gränsen mellan Turkiet och Grekland. De flyr från krig, våld, hunger och nöd. De flyr för sin överlevnad.

Alla människor som kämpar för sin överlevnad gör på samma sätt. De söker trygghet. Tryggheten för oss som inte behöver fly kan vara att bygga barrikader. Både mot varandra och mot resten av världen. Tryggheten för en människa på flykt är så klart att bli insläppt, få komma innanför samma barrikader.

Man tänker att coronarädslan borde göra västvärlden mer förstående. Att vår egen rädsla och oro borde öppna våra ögon för andras rädslor, utsatthet och behov.

Istället åker en partiledare ner till Turkiet för att dela ut flygblad med information om att Sverige redan är fullt. En annan poserar jägarklädd med texten "Stärk gränsen!" över sina korsade armar. Ytterligare en toppolitiker lägger upp en tecknad bild av sig själv som en jättelik gränsvakt och krav på omedelbar aktivering av gränskontrollmekanismer och extra personal. Allt detta medan flyktingarna drivs tillbaka med våld och tårgas.

Det är coolt att vara snäll stod det hela vintern på en ljusdekoration vid Holmentorget i Norrköping.

Det är coolt att vara snäll. Snällhet, eller godhet om det låter bättre, handlar om solidaritet, en grundmurad uppfattning om att alla människor är lika mycket värda och ska ha samma möjligheter i livet. Det handlar om att se andra, att dela med sig, att tänka utanför sin egen bekvämlighet.

Snällhet handlar inte om dumhet. Det handlar inte om naivitet. I grunden handlar det bara om att se andra människors värde och respektera det. "Vi" och "dom" finns inte på riktigt, det är något som människor skapar – för att känna en gemenskap omkring ett "vi" behövs något annat, något annorlunda, något främmande som är "dom".

"Vi" behöver munskydd, hamstrade konserver, stängda skolor, starka, hårdbevakade gränser.

"Dom" ska drivas tillbaka.

Är så dödstrött på dumhetsretorik och perspektivförskjutningar, på egoism och empatilöshet. På att åsiktspissande alltid går före konkreta konstruktiva lösningar på riktiga situationer. På att en person i maktposition prioriterar att åka ner till en pågående katastrof och helt cyniskt samla PR-poäng istället för att använda sitt inflytande för att hjälpa drabbade medmänniskor. På att svansen gång på gång tillåts vifta igång hela hunden trots att vi alla borde veta bättre.

8 mars idag. Sol, blå himmel, fågelkvitter och lite lätt, knappt synlig grönska i träden. Förutom fortsatt kamp för lika rättigheter och möjligheter överallt och alltid vill jag ägna dagen åt att njuta av gårdagens hockeyvinst, Bajen och bevakning av Viagra Boys-biljetter. Några fasta fina punkter i den allt mer osäkra och obegripliga verkligheten. 


Jag, en humanist
En kaosteori
 

Kommentarer

Inga kommentarer än. Var den första att lämna en kommentar
Guest
tisdag, 09 mars 2021