Bloggen

fotbollsderby, shl-premiär, viktigt på riktigt

Förra helgen brittsommarsöndag. Fotbollsderby i Stockholm. Satt i tunn tröja med solen i ansiktet och svarta Gucciglasögon. Klarblå himmel, grönvita flaggor och stortifo, bengaldoft över arenan, talkörer och sång. Full av förväntan, glädje och nervositet.

Idag brittsommarlördag och SHL-premiär. Inte på plats i Karlstad, utan tittar på tv:n med solblänk i skärmen och spelovana ögon. Är så varje höst och vår när man går från fotboll till hockey, från hockey till fotboll. Tar några matcher att vänja sig vid matchstruktur, tempo och spelarnummer.

Trots två helger i rad med 17-18 grader i luften kryper hösten allt närmare. Mörkret ligger kvar lite längre för varje dag, luften har kyliga stråk, blir råkall framåt kvällarna, solljuset är inte längre skarpt utan mjukt och gulaktigt. Mättat.

Även om jag alltid har älskat hösten tar årstidsväxlingen emot. Mer och mer för varje år. Tittar avundsjukt på vänners uppladdade bilder från sena semesterresor, drömmer om bad och långa varma sandstrandsdagar.

Vet att jag egentligen älskar gula löv, krispig hög luft, mörka kvällar med spöregn och levande ljus, att kunna ha min höstparkas, stickade tröjor och kängor igen, att det finns svenska äpplen, kantareller och solgula satsumas. Ser fram emot höstfilmer som The Square och It.

Men ändå tar det emot. Att gå upp när det fortfarande är mörkt, att stressa, pendla tio mil om dagen, att bli blöt och frysa.

Apropå It, som hade premiär i Sverige förra veckan, har en hel del artiklar och inlägg om clownrädsla spridits på sociala medier. Förra året sågs clownutklädda skrämmare både här och där, en del uppfattades som aggressiva och våldsamma, andra bara som läskiga. Nu ryktas det om Pennywise-kopior i biosalongerna och professionella clowner oroar sig för en ny clownskräckvåg.

Det är så symptomatiskt för vår tid. Att människor klickar på och delar otäcka clowner, konstiga partytrick och kungafamiljen när det finns så mycket på riktigt viktigt att oroa sig för och engagera sig i. Klimathotet. Miljöförstöringen. Världsfattigdomen. Brott mot mänskligheten. Kapprustningen på Koreahalvön.

Halvvägs in i tredje perioden och cluben har reducerat 0-2-underläge till 2-2 i den pågående premiärmatchen. Klappar högt för mig själv, lägger undan datorn, ska fokusera på spelet de sista åtta minuterna.

Apropå riktigt viktigt, stort och smått, förnuftigt och känslostyrt.

obefintlig impulskontroll, frågetecken, utropsteck...
Sommarprat, konkreta frågor och förmågan att samar...
 

Kommentarer

Inga kommentarer än. Var den första att lämna en kommentar
Guest
tisdag, 23 april 2019