Majdantorget, Kiev. Demonstranter och krypskyttar. Bilder på tältläger, gatustrider, eld och tung mörk rök, specialstyrkor med kikarsikten på vapnen, blodiga kroppar. Minst ett sextiotal döda. Samtidigt hävdar IOK att pågående OS är en arena för glädje och inte för att uttrycka sorg eller politisk protest.
Har gjort nedslag i olika stadsmiljöer under veckan och funderat över urbanvetenskap. Om det bedrivs någon seriös forskning omkring hur planer och visioner möter människor, förutsättningar och historia och på något sätt skapar städernas och stadsdelarnas själ. Tanken började på Danmarksgatan i Kista, under tunnelbaneviadukten, nedanför Science Tower, vid gallerians fötter med varuintag och infarter. Fortsatte till Tegelbacken och Hötorget i Stockholm, till Kungsgatan i Norrköping, genom nordostliga infarten till Linköping med nya fotbollsarenan och ingenmanslandet mellan järnvägsspåret och Gamla Tanneforsvägen och hem till mina egna kvarter som jag inte ens ser längre utan bara finns i.
Bokrea i veckan. Har beställt Lena Anderssons Egenmäktigt förfarande på nätet. Sedan får jag se vad jag kan snubbla på irl i själva bokhandeln. Hoppas alltid på fina fotoböcker, kanske Stig Larssons När det känns att det håller på att ta slut.
I morgon får jag nog häva min egen OS-bojkott i ett par timmar och titta på hockeyfinalen. I övrigt har jag varit avhållsam, aktivt valt bort skidguld och OS-studiosammanfattningar.
Fin lördag med sol och lång att-göra-lista med trevliga punkter som leta-efter-roliga-små-krukor-på-Myrorna och baka chokladkaka. Och för att återkoppla till OS som arena för det ena eller det andra kan man minnas prispallen efter 200-metersloppet i Mexico City 1968 och en av världens mest kända bilder, tänka att vi borde ha lärt oss något sedan dess.