Torsdag. Går genom Stockholm i värmen, ser staden lysa i rött, orange, gult, grönt, blått och lila. Bussar, butiker, restauranger och caféer flaggar för mångfald, respekt och tolerans. I paraden på lördag kommer politiska partier, myndigheter, organisationer och privatpersoner att aktivt manifestera sitt stöd för mänskliga fri- och rättigheter.
Blir glad över att påminnas om att jag lever i ett samhälle där polisen, vården, domstolarna, fackföreningarna, idrottsklubbar, banker, finansinstitut, kommuner och kriminalvården går med i prideparaden, där det finns en god grund och god vilja för att fortsätta utvecklas mot öppenhet, tolerans och inkludering.
Det gör mig också glad att vi tar mycket av det här för givet. Att det har blivit en självklarhet för oss. Att vi utgår från att gator, butiker, restauranger och bussar ska regnbågsflagga, att myndigheter, olika sorters organisationer och företag ska samlas för att visa engagemang och solidaritet.
För det jag ser i Stockholm under promenaden från Centralstationen, via Drottninggatan och Hamngatan, genom Gamla Stan och Södermalm bort till Hornstull är verkligen ingen självklarhet över allt i världen. På många platser är de mänskliga fri- och rättigheterna kraftigt begränsade, det är farligt och straffbart att uttrycka könsidentitet och/eller att ha sexuella relationer med någon av samma kön. Enligt Internationella PEN är homosexualitet kriminaliserad i mer än 70 länder. I minst åtta länder kan den fortfarande bestraffas med döden. Våld, diskriminering, hatbrott och dödshot är vanliga i länder där lagar och policys kriminaliserar könsidentitet och samkönade relationer. Detta påverkar i sin tur också yttrandefriheten - författare, konstnärer, musiker, filmare, forskare och journalister tystas, attackeras, trakasseras och straffas.
På Dissidentbloggen (#24, 2017) som ges ut av Svenska PEN finns bra och viktigt material, både i form av fakta och genom texter skrivna av författare och journalister som inte kan verka fritt i sina egna länder (https://www.dissidentblog.org/sv/artiklar/hbtq-och-yttrandefrihet)
Hbtq-frågor handlar om könsidentitet och sexualitet, men framför allt också om attityder och normer. Vad som är en man och vad som är en kvinna, hur män och kvinnor ska vara, hur våra relationer ska se ut, hur vi laddar ord, uttryck och handlingar, vilka rättigheter och skyldigheter vi har.
Rädsla och polarisering är det mest effektiva för att skapa ett osäkert och farligt samhälle. Glädje, öppenhet och humor däremot skapar öppenhet, nyfikenhet och acceptans.
Självklart finns det fortfarande mycket att göra även i Sverige. Mycket som kan bli bättre. En hel del som kan bli väldigt mycket bättre.
Men för att kunna bygga vidare är det viktigt att utgå från den grund som ändå finns och vara medveten om hur olika framsteg har bidragit till ökad öppenhet, synlighet och uttrycksfrihet. Och framför allt att verkligen vara rädd om och kämpa för den grunden och de framstegen, dag för dag, i situation för situation.