I morgon är det mammas 80-årsdag

Skrivet av Maria
Maria
Maria har inte lagt till bio
Användaren är offline
den måndag, 19 december 2016 i Bloggen

I morgon är det 20 december, midvintersolstånd, mörkaste dygnet på året och min mammas födelsedag. Eller, för att vara helt exakt, hennes 80-årsdag.

Jag tror att jag börjar den här texten där jag avrundade inlägget om pappas födelsedag förra året. Med att mamma fortfarande går hand i hand på stan med killen som hon träffade lite av en slump för en bra bit över femtio år sedan. Att hon är nybliven ägare till sin första iPhone som hon sms:ar och skickar bilder (och animerade ballonger) med som om hon aldrig hade gjort något annat. Ibland är hon visserligen lite hårdhänt mot den, lyckas få fram funktioner som ingen hade en aning om ens existerade eller skickar iväg iväg en bokstav istället för ett helt meddelande, men träning ger ju färdighet och det händer allt mer sällan. Att hon knappt har ett grått hårstrå än. Att hon har full koll på alla nya utställningar och teaterföreställningar, böcker och Superettan-tabellen i fotboll.

Mamma är en person som alltid har stått fast och tryggt förankrad i sina rötter. I platser, människor och minnen. Det är ett rotsystem som blir större för varje år som går. Degerfors, Röfors, Kumla. Barndomen och tonåren, familjen, alla släktingar och vänner. Tidiga arbetskamrater. London. Familjen i Hampstead. Östersund. Pappa, hans syskon och familj, nya vänner och arbetskamrater. Nyköping. Barn, grannar, grannars barn, egna kollegor och pappas kollegor. Linköping. Nya arbetskamrater igen, nya grannar och vänner, svärson och barnbarn.

Till skillnad mot många andra släpper hon inte taget med åren, utan håller kvar. Vårdar minnena, kommer ihåg. Fotograferar, sätter in i album, gör anteckningar. Kommer ihåg detaljer. Återberättar.

Om pappa lärde mig att läsa deckare, åka slalom, snorkla och se arbetslivet som något rätt smågrabbigt så lärde mamma mig att laga mat och baka på fri hand, utan recept och provsmakande. Hon lärde mig också tidigt att uppskatta Ingmar Bergman, franska och italienska 50- och 60-talsfilmer, Borta med vinden och Francoise Sagan. Utlandsresor, storstäder, konst, foto och teater.

Hon försökte också lära mig att sy, sticka, stryka mina kläder, se prydlig ut och ha ordentligt kammat hår, men tror nog att vi är rätt överens om att just det gick så där ... Hel och ren, och naturligt är snyggast, var aldrig riktigt min melodi.

Från 1936 till 2016 har det så klart hänt otroligt mycket. Mamma har sett transittåg med tyska soldater under andra världskriget, skakat hand med Olof Palme i Almedalen innan den veckan blev en politisk jättecirkus, partajat i Notting Hill på den tiden det var ett var de värsta områdena i London, sett industrisamhället bli ett servicesamhälle för att sedan övergå till it-samhälle. Länder, unioner, allianser och ideologier som har uppstått, förändrats, försvunnit och återbildats. Mode och trender som kommit och gått. Som grönpepparsås, lergryta, räkcocktail, gratinerad kassler, utsvängda jeans, träskor, knytblus och Dallas på tv.

I morgon firar vi henne med god mat och här-och-nu-presenter. Sånt som hon kan njuta av, känna sig fin i, ha roligt med. Precis som hon önskar sig.

Taggar: Otaggad

Kommentarer

Inga kommentarer än. Var den första att lämna en kommentar

Lämna kommentar

Gäst
Gäst fredag, 19 oktober 2018