Bloggen

obefintlig impulskontroll, frågetecken, utropstecken

Två dagars fortbildning om obefintlig impulskontroll, beteendestörningar, luststyrdhet, depression, ångest och bekymrande skolfrånvaro. På tåget hem från Stockholm kliver en tjej i tjugoårsåldern på som uppvisar det mesta av det som teoretiserats av psykologer, kuratorer och skolledare under dessa dagar. Hon pratar i telefonen hela tiden, kommenterar högljutt sitt eget beteende och allt annat smått och gott som rör sig i huvudet.

Fan, jag har ju egentligen inte biljett till det här tåget ... nä, ett senare tror jag ... eller buss ... JAG vet inte ... men jag SKA i alla fall åka med .. nu tar jag av mig mössan och jag har mössfrisyr hahaha ... nu tar jag av mig jackan det gör jag alltid på tåg ... undrar hur många tatueringar jag har egentligen ... en två ... tolv ... men de är fula.

Hon lägger på en stund, tar ett par selfies, med och utan mössan, öppnar en öl, sedan en till och en tredje direkt efter den. Ringer upp någon igen.

Ja nu har jag suttit här och SMUTTAT på några öl i en timme så jag är SALONGSBERUSAD ... mmm, jag har en kvar men jag är så jävla sugen så jag tar den också nu ... (öppnar den fjärde ölen och dricker en stund parallellt ur två burkar) Alla andra här bara efterblivar sig ... det är bara jag som, du vet, plattar håret, knäcker några öl, lever lite ... öööh, nu börjar jag känna igen mig ... det är ju ... eh ... öschöta ... öschöta ... du vet, öschöta fitt ... äh, jag vet inte vad det heter ... fan va bögigt ...

Pendlade själv mellan att tycka att det ändå är en liten aning befriande med en tjej som beter sig som en störig grabb, medvetenheten om alla grundfunktioner som hon faktiskt saknar och vad det måste innebära för henne, och att bara rulla med ögonen mentalt för att hon är så jobbig.

Efter att hon nästan missat stationen snubblade hon till slut av tåget med en ryggsäck och systempåsen med pantburkar i ena handen, telefonen i andra. Hög arg röst med lätt sliriga konsonanter.

Hallå!? Jag är här nu! Var fan är du?!

I morse läste jag om polisens förberedelser inför NMR-demonstrationen nästa vecka i Göteborg, att en extra jättearrest byggs upp som ska kunna svälja runt 300 personer, att det finns risk för att kommunikationssystemet Rakel slås ut, att poliser som var med vid EU-toppmötet 2001 inte vill jobba kommande helg.

När det gäller demonstrationsfrihet och ansökan om tillstånd står det på polisens hemsida:

Mötes- och demonstrationsfriheten regleras i 2 kap. 1 § regeringsformen.

Det innebär inte att man överallt eller vid alla tidpunkter har rätt att demonstrera. Rätten att mötas och demonstrera får begränsas i lag, men bara om det är nödvändigt, till exempel på grund av ordning, säkerhet eller med hänsyn till trafiken.

Mötes- och demonstrationsfrihet är självklara och viktiga grundpelare i en demokrati, men det känns onekligen som att Ordningslagen och arrangörens ansvar för god ordning har vägt väldigt lätt den här gången. Alldeles oavsett alla andra tveksamheter, frågetecken och utropstecken omkring just den här demonstrationen och åsikterna bakom den.

Hockeyvinst idag, fotbollsderby i morgon. Två plus två timmar med mycket lite impulskontroll.

Hösten 2017, ett halvt sekel
fotbollsderby, shl-premiär, viktigt på riktigt
 

Kommentarer

Inga kommentarer än. Var den första att lämna en kommentar
Guest
söndag, 26 maj 2019